mandag den 8. juni 2015

Prisfastsættelse af ydelser

Hvad skal mine ydelser koste?

8/6 2015 af Jørgen Kirkegaard som eksternt blog indlæg.


Hvis jeg står for at sælge min arbejdskraft, hvad skal disse ydelser koste? Skal jeg køre med fast pris eller timepris?

Dette er et spørgsmål, man ofte ser, at iværksættere stiller sig selv og spørger om på iværksætterforummet Amino (se www.amino.dk). 

Ofte er det jo kunden, som altid har ret, og her er det relativt simpelt, med mindre du har gode argumenter for andet – eller, hvis du som princip kun kører med den ene eller den anden metode

Jeg ser her bort fra afregning af materialer og andre eksterne omkostninger.

Medmindre brancheforhold og – kutymer tilsiger det, og/eller der ligefrem findes en lovbestemt tarif, må du afklare det med dig selv. 
Der er grundlæggende 3 måder at gøre det på: 
·                     Afregning på fast pris 
·                     Afregning pr. time eller 
·                     En blanding.

Afregning med fast pris tager udgangspunkt i fastsættelse af din ønskede timepris – se under afregning per time.

Når du så har din timepris, kan du estimere hvor lang tid, du regner med at skulle bruge på opgaven, og gange dette sammen. 

Det er vigtigt hertil at lægge en god del procenter i den usikkerhed, som opstår i dén forbindelse. Jeg har haft projekter, som jeg i dén grad har underestimeret. Dette har ikke kun betydet, at jeg har haft en gennemsnitlig meget lavere timepris, men jeg har også – og dét overser man ofte – haft nogle meget pressede deadlines med mange timers arbejde om ugen. 
Det er mit gæt, at dette er en meget stor stress-faktor, også fordi det jo så tager længere tid, før man kan give sig i kast med nye projekter.

Aflønning pr. time er dem simpleste form. Tæl antal forbrugte timer. Gang med din timepris. Læg moms på, og send en regning. Ved længere forløb bør du løbende fakturere f.eks. ved hver 2.000 kr. eller 10.000 kr., afhængig af din tiltro til kunden.

Men hvad er timeprisen så? Denne kan du fastsætte på 3 måneder:

Tag din månedsløn, dvs. dén løn du ville acceptere som lønslave, og divider med 160, svarende til 37 timer/uge. Læg dertil feriepenge (12,5 %) og eventuel pension og andre, ikke-beskattede frynsegoder, oveni. 
Hertil kommer administration og andet ”overhead” samt risikoen for ikke at komme til at arbejde 37 timer/uge. Ofte skønnes dette til ca. 25-35 % oveni. Dette tal er meget omdiskuteret. Den pris du kommer frem til her, vil stort set modsvare din indtægt ved lønarbejdet.

Hertil lægger du så din avance. Denne kan variere, igen afhængig af arten af arbejdet. Det vigtigste parameter her er for mig antallet af timer, du sælger på én gang. 

Jeg vil – alt andet lige - have større tilbøjelighed til at kræve mere i timen ved salg af ganske få timer end ved salg af større samlede opgaver. 

Somme tider tager jeg også en opstartspris, hvis jeg vil indikere, at jeg ønsker, at kunden køber flere timer på én gang. 
Omvendt vil jeg have tilbøjelighed til at kræve mindre for en aftale, som løber over længere tid og/eller har mange timer. Endelig vil jeg nok kunne tilføje et hastegebyr, hvis jeg pludselig skal kaste alt, jeg har i hænderne, for at løse en akut opgave.

Tag udgangspunkt i markedsprisen. Hvis du på nogen måde kan finde markedsprisen, evt. ved at se hvad konkurrenter tager, er det et godt udgangspunkt. Så må du jo lægge dig over eller under, afhængig af, om du vil konkurrere på pris og/eller kvalitet osv. 

Her skal du huske, at hvis du lægger prisen meget lavt, indikerer du også, at dit arbejde ikke er mere værd. Ser du en billig rødvin, der hvor du handler, vil du uvilkårlig få det indtryk, at den ikke er specielt god.

Efterhånden som du kommer i gang, vil du måske også kunne justere din pris op eller ned, afhængig af udbud og efterspørgsel hos dig selv. En god finte, hvis du vil have mulighed for at sætte din pris op efter et stykke tid, er at køre med åbningstilbud, f.eks. 20 % - rabat som åbningstilbud.

Jeg pristalsregulerer mine timepriser hvis en aftale løber over længere tid. Så jeg er fri for at gå i forhandling med kunden, når tiden går, og pristallet stiger, hvor jeg så også synes, jeg fortjener lidt mere.

Tag udgangspunkt i værdien for kunden. Hvis kunden netop har valgt dig som en ekstern løsning, kan det jo skyldes, at han/hun ikke ønsker at fastansætte personale. 

Her kan du selvfølgelig tage udgangspunkt i de ovennævnte metoder, men hvis du selv kan løse opgaven billigere end kunden, der måske skulle heltidsansætte, og du selv effektiviserer, automatiserer, finder billigere leverandører m.m., så kan kunden have en langtidsbesparelse på udgifter til løn, regnskab, andre freelancere, faste udgifter osv.

Her kan du så tage udgangspunkt i alle kundens besparelser. Dette gælder især, hvis du besidder en specialviden, som kan hjælpe til at opnå disse besparelser. 

Jeg sælger – i en lidt anden boldgade – programmer og data, hvor jeg ofte prisfastsætter op i mod, hvad det ville koste at have en medarbejder til at taste de selvsamme data ind (hvis dét er alternativet for kunden
Alle metoder. Det er klart, at du kan mikse metoderne. Hvis du tager udgangspunkt i din timepris som lønslave og finder ud af, at markedsprisen er lavere, så har du en udfordring med dig selv. 

Er det så meget værd at være selvstændig? Omvendt, hvis den metode, som giver den højeste pris, er realistisk – jamen, så er den hjemme.

Husk at tage á conto beløb, når dét beløb, du har til gode, er højere end dét, du har lyst til at miste.

Husk også at indgå en kontrakt der – afhængig af størrelsen af opgaven - tager højde for så mange eventualiteter som muligt. Det kan f.eks. være tidsfrister, fraskrivelse af ethvert ansvar overfor kunden ved brug af dine anbefalinger og andet, som kunne tænkes at give anledning til senere uoverensstemmelser. Ved større aftaler er det som altid en god idé at involvere professionelle til at hjælpe med udarbejdelsen. John Hannover har gennemgået dette her – det handler godt nok om webshop aftale, men kan bruges på alle aftaler af denne type.

Jeg er ikke regnskabs kyndig, men skriver udelukkende ud fra mine erfaringer. Enhver anvendelse af råd o.lign. i mit indlæg er 100 % for læsers egen risiko.

”Tak til John Hannover for at ville lægge dette på sin blog”.

Jeg er ejer af StaticData ApS, se www.staticdata.com, med binavnet DataKons ApS, se www.datakons.dk,  Jeg er også ivrig ”amino, se i dette link”: .
  

Har du kommentarer til denne artikel eller spørgsmål i øvrigt, kan du spørge direkte i bloggen eller sende mig en mail på joergen.kirkegaard@datakons.dk. Jeg besvarer alle mails typisk indenfor 2 arbejdsdage.

tirsdag den 2. juni 2015

Papegøjeplader

Biler på Papegøjeplader kan give en stor fordel for personer der driver virksomhed og køber bilen privat med fuld moms.
Papegøje plader er til ejer af personlig virksomhed og kan ikke bruges af ejere af selskaber som IVS og ApS

Dette indlæg kommer ikke ud i alle kroge eller dækker alle vægtklasser, men koncentrer sig om de mest almindelige spørgsmål om papegøjeplade biler. Jeg påtager mig ikke ansvar for evt. fejl, så inden beslutning, så skal du kontrollere ting selv - selvom jeg naturligvis har kontrollæst.

Papegøjeplader er de tofarvede, gulhvide plader. I en periode fra 3/6-2007 til 1/1-2009 udleverede skat klistermærke til biler med gule nummerplader, og disse biler kan forsat køre videre uden at skifte til egentlige papegøjeplader.

Hvis du som selvstændig bruger din varebil på gule plader, skal den registreres til hel - eller delvis privat anvendelse. Du skal så betale privat benyttelsesafgift, og have papegøjeplader

Jeg forholder mig kun til biler anskaffet efter 25. april 2007. Ældre biler har anden benyttelsesafgift, men mon ikke de er skrottet idag.


KLik på billedet for fuld størrelse.  Forbehold for evt trykfejl/misforståelser

Og lige et skema om andre bil typer også - igen klik for stort billede - (Forbehold for fejl)
Et sæt papegøjeplader koster ca 1.300 kr på skats motorcentre eller div. nummerplade operatører.
Desværre er privatbenyttelsesafgiften ikke uvæsentlig med 6.250 kr helårligt.
Ordningen er god for personer der driver personlig virksomhed, og gerne vil have en bil der både kan køre for virksomheden, og som kan anvendes privat. Ved at købe privat med moms, kan man få både fradrag for kørsel efter kørebog OG fradrag for moms af driften.
Ordningen kan IKKE benyttes af ejere af selskaber se LINK punktet 6.3.1.  Dinero har også guide til dette for netop personlig virksomhed. Det ligger også klart at I selskaber ville man jo aldrig kunne give selskabet momsfradrag i drift for en moms betalt ved købet af en helt anden juridisk enhed (ejeren som ansat)
Den oplagte fordel er, at man må lade virksomheden betale HELE driftens moms, også privat andelen af driften , mod at man betaler den nævnte privatbenyttelsesafgift og selv har betalt moms ved købet af bilen. Man må altså trække al moms som kommer fra driftsudgifterne fra som købsmoms. 
Det er en slags kompensation for, at bilen så skal være købt privat, og der skal være betalt fuld moms ved købet.
Dette dækker f.eks. udgifter til benzin, reparation og færgebilletter.
Selve driftsomkostningen - ekskl.. moms betaler man selv, men mod at føre kørebog korrekt SE LINK kan man modtage statens takst per km. kørt for virksomheden, for 2018 3,54 per km for de første 20.000 km.
Bilen skal veje under 3.000 kg og man skal ha en momspligtig omsætning i virksomheden på mindst 50.000 kr for at kunne benytte ordningen - se LINK SKAT
Den største bagdel er, at der ikke må være passager på et bagsæde, hverken ved kørsel i Danmark eller ved kørsel i udlandet. Varerummet skal helt enkelt være indrettet til VARER og ikke på anden vis.
Det nedsætter naturligvis fordelen for børnefamilier, selv om man kan få biler der må være tre personer på forsædet i.
Biler på papegøjeplader skal ikke have firmanavn/CPR nr. mærkning på - netop fordi de må bruges til privatkørsel.
Ordningen er som sådan kun god for selvstændig ejer af personlig virksomhed. Ansatte vil skulle beskattes af fri bil, hvis de får lov til at benytte bilen privat, også i forhold til kørsel mellem hjem og arbejdsplads.

Rent praktisk om momsfradraget i regnskabet:
Jeg vil mene den enkleste måde at få momsfradraget korrekt ind i virksomheden må være, at oprette en konto i status mellemregning egenkapital- privat hævet - for Driftsomkostninger UDEN fradrag og give den momskode for købsmoms.
Derved kan man bogføre driftsomkostningen som en privat hævning uden det påvirker resultatet og dermed uden skattefradrag  MEN momskode købsmoms vil lade momsen bliver fradrag i købsmoms.
Fordelen er således klar for personlig ejer og bilen udenfor virksomhedsskatteordning. 
Drives virksomheden under virksomhedsskatteordningen, indtræder ejer i helt samme skattemæssig stilling som ansatte. Der skal betales skat af fri bil hvis bilen anvendes privat, uanset, vi taler om ejer eller ansatte.
Bilen kan holdes uden for VSO som angivet her i link og her i link
Drives firmaet i selskabsform gælder helt samme regler som for biler i virksomhedsskatteordningen.  Uanset hvem der i selskabet anvender bilen privat, så skal der betales skat efter firmabilreglerne.

Brug af privatejet papegøjepladebil for arbejdsgiver:
Du skal overholde visse klare regler, for at kunne nøjes med halv privatbenyttelsesafgift, hvis du kører for din arbejdsgiver i privat købt papegøjepladebil for arbejdsgiver. Herom skriver SKAT:
 

  • Din arbejdsgiver forlanger, at du stiller bil til rådighed. Det skal stå i en særskilt skriftlig aftale eller i din ansættelsesaftale.
  • Det er nødvendigt, at du bruger en varevogn. Er du ansat på kontor eller arbejder som fx ejendomsmægler, har du normalt ikke behov for at køre i en varebil.
  • Der skal være et reelt behov for at køre for din arbejdsgiver.
Du skal ikke betale skat, når du kører privat i din egen bil. Din arbejdsgiver kan give dig skattefri godtgørelser, eller du kan få fradrag for de kilometer, du kører for din arbejdsgiver.

Rene gul-plade biler: Kan godt findes i personlig virksomhed. Vær dog opmærksom på, at dersom de ikke er specialindrettede så de reelt ikke kan benyttes privat, OG bilen er med hjem på privatadressen, så vil skat ofte kunne mene, at den er til rådighed privat, og derved kan man rammes af hård skat. Derfor skal være være meget opmærksom på indretningen hvis man har bilen holdende på privat-adressen.  Her er link til skats nyeste om rene firma gulpladebiler - og hvad man må og ikke må.

Lad mig fremhæve, at jeg ikke er specialist i gulpladebiler, og blot har samlet egen viden og tilgængelige oplysninger. Jeg påtager mig intet ansvar for eventuelle fejl og misforståelser i dette indlæg - Alle må selv dobbeltchecke med relevante kilder.

E-BOG  PERSONLIG VIRKSOMHED 
. KLIK PÅ BILLEDE FOR KØB 
-             Personlig virksomhed & I/S - på computer/iPad/tablet og som opslagsværk  

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

Arbejdsskadeforsikring

En arbejdsskadeforsikring dækker ulykke eller sygdom som skyldes selve arbejdet eller arbejdsforholdene. Det kan være alt fra en regulær arbejdsulykke, med en brækket arm e.l. til langvarige skader, på f.eks. ryg - museskader ved brug af computermus - indånding af skadelige emner, voldsom psykisk belastning osv. 
Det er en forudsætning, at skade skyldes selv arbejdet, og f.eks. en ulykke på vej til og fra arbejde, vil normalt ikke være en arbejdsskade.

Forsikringen kan tegnes i næsten alle almindelige forsikringsselskaber. Personligt (og jeg får ikke provision) har jeg set flere få forsikringen billigt i selskabet IF - specielt de som har selskab ved siden af f.eks. andet arbejde hvor der i forvejen er arbejdsskade forsikring - eller har flere selskaber.


Personlig virksomhed - enkeltmands og I/S: Her må man selv tegne en evt. arbejdsskadeforsikring for sig selv. Har man ansatte, er det lovpligt at forsikre disse.

Forsikringen er LOVPLIGT FOR ALLE AKTIVE EJERE AF SELSKABER SÅ SOM IVS OG ApS, uanset disse er lønnede og uanset, selskabet har omsætning eller negativt eller positivt resultat. Også ejere af Holdingselskaber er omfattet (med mindre -
De kan vise, alle opgaver, regnskab, årsrapport - investering osv - er lagt ud til ekstern underleverandør - revisor e.l. - men så har man jo den omkostning at bevise)


Selskaber - så som IVS og ApS - ejere: Alle aktive ejere, der er engageret i selskaber og som fungere i Danmark, skal ha tegnet arbejdsskadeforsikring. Grundlaget er, at direktører altid anses som aktive i et selskab, uanset løn eller ikke. 

Dette gælder, uanset den pågældende er lønnet og uanset selskabets økonomi, omsætning eller resultat.

Det er også vigtigt at understrege, at det gælder alle ejere, så er der flere aktive ejere (hovedaktionærer generelt) i et selskab, skal forsikringen tegnes til at dække dem alle.

Det vil i en del tilfælde være muligt, at tegne forsikringen som deltid, specielt hvis ejer har andet arbejde ved siden af.

Selskaber skal, helt som selvstændige, forsikre alle ansatte med arbejdsskadeforsikring.

Mangler en forsikring, vil boden være et beløb svarende til det som er sparet ved den manglende forsikring over alle år - er beløb arbejdsskade styrelsen skal udbetale til de samlede forsikringsselskaber + en bod for første gang mange 5.000 og 10.000 i gentagelsesfald. Der kan derved efter få år ligge en betaling på 10.000 - 20.000 kr for mangel, bare ved EN ansat. Selve boden er ikke fradragsberettiget heller så det vil kunne være en meget dyr chance at tage, at undvære forsikringen.

Ved grov uagtsomhed kan der desuden opstå yderligere problemer hvis der opstår faktiske arbejdsskade, og firmaet ikke har forsikret ejer og ansatte.

Det er ikke muligt at fravælge arbejdsskadeforsikring for ejere af selskaber eller for ansatte

Holdingselskaber kan ofte få en aftale med et forsikringsselskab om, at drift og holding tegnes på samme police, hvis der kun er en ansat - dog ofte mod en vis ekstra pris - og holdingselskaber kan ofte få en deltidsaftale i alle fald.
Grundlaget findes i loven om lov om arbejdskadeforsikring § 48 og 49 

Der er også en mulighed for at være fritaget for et holdingselskab, hvis regnskabet i et holding er udliciteret til f.eks. proff revisor eller andre- så direktøren reelt intet arbejde udfører. Jeg anser det for bedre at slå de CVR sammen på EN police for drift og holding sammen. Styrelsen forbeholder sig ret til vurdering, men udliciteres alt så det kan bevises (normalt ved betaling) så kan man i stedet undvære arbejdsskadeforsikring hvis direktør så intet arbejde har.

Læs også link til arbejdsskadestyrelsen med den klare tekst:

Citat: "Ejere af aktieselskaber A/S,  iværksætterselskab (IVS) og anpartsselskaber ApS er ikke selvstændige i arbejdsskadesikringslovens forstand. Selskabet er en selvstændig juridisk person, som skal sikre de personer, der arbejder for selskabet - herunder også ejeren, når denne arbejder for virksomheden. Dette gælder uanset om pågældende er lønmodtager eller får løn ved overførsel at overskud fra virksomheden. Det gælder også uanset om selskabet ikke har et reelt økonomisk overskud.
Hvis ejeren af et A/S, IVS eller ApS udfører arbejde i A/S'et eller ApS'et, IVS'et  vil personen derfor være omfattet af arbejdsskadesikringsloven på samme vilkår som en  almindelig ansat.
Derfor har A/S, IVS  og ApS pligt til at sikre ejeren som de øvrige ansatte mod arbejdsskader ved at oprette en arbejdsskadeforsikring og tilmelde sig Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES).
Det er ikke muligt fravælge arbejdsskadesikringen for ejerne af A/S, IVS  og ApS",  Citat slut.

og her svar til mig fra arbejdsskadestyrelsens omkring det, at ejere af holding selskaber også skal have den lovpligtige arbejdsskadeforsikring:


Kære John Hannover
Som du selv skriver, er et IVS og et ApS forpligtet til at have tegnet arbejdsskadeforsikring.
Hvis man er selvstændig og har et selskab i form ApS, IVS, eller A/S betragtes man som ansat af selskabet, og derfor er selskabet efter Arbejdsskadesikringsloven også forpligtet til at have tegnet arbejdsskadeforsikring for ansatte. Direktører betragtes også som ansatte – uanset om selskabet udbetaler løn eller ej, da man lægger til grund, at direktører udfører aktiviteter/opgaver i selskabets interesse. Da holdingselskabet skal have en direktion, skal der således også tegnes lovpligtig arbejdsskadeforsikring i et holding ApS.

Venlig hilsen
Astrid Alsing,

Arbejdsskadestyrelsen

Også dette link hvor revisor foreningen for ikke længe siden spurgte styrelsen - med fokus på holding - siger klart, at hvis ikke alt arbejde med regnskab og rapporter er outsourced (ex selskabet har en betalt revisor eller anden ekstern der udfører alt) så skal der være arbejdsskadeforsikring - og selv ved outsouce af alt - kan der være risiko i forhold til direktøren jo faktisk ansvarer, men den turde jeg nok løbe, ved betalt outcouce https://www.fdr.dk/images/Fagligt/Artikler/199%20Arbejdsskadesikring%20i%20holding.pdf   Se "firkanten specielt om holding om det har interesse

Og endeligt igen fra 1/5-2019 klart svar fra AES:

Da selskabslovens § 111 kræver, at der altid skal være en direktør for et kapitalselskab, så vil et kapitalselskab også altid have et ansvar efter lov om arbejdsskadesikring for direktøren, som skal afdækkes ved arbejdsulykkesforsikring. 
-------------------
JEG vil derfor altid anbefale holding at have forsikringen - gerne billigt sammen med drift (for nogen gratis at få CVR holding med) for ikke at løbe en risiko

venligst John Hannover  INDHOLDSFORTEGNELSE   FACEBOOK    GOOGLE+

E-BOG OM IVS SOM SELSKAB - OG/ELLER - PERSONLIG VIRKSOMHED OG I/S
ALLE 55 KR. INKL. MOMS VÆRD. KLIK PÅ BILLEDE FOR KØB MED KREDITKORT OG DANKORT
-                      Personlig virksomhed & I/S - på computer/iPad/tablet og som opslagsværk  IVS E-bog - must to have for alle der vil stifte eller drive IVS KLIK FOR KØB


Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

 

mandag den 1. juni 2015

Forening - Skattefri eller skattepligtig forening

Dette indlæg skal søge at give lidt grundregler for stiftelse af foreninger. 
Indlægget bygger i høj grad op skats gennemgange af forhold omkring foreninger       
Det er vigtigt at understrege, at dette ikke skal erstatte en jurist som jeg ALTID mener man skal benytte ved oprettelse af forening. Det er blot for at give læseren et første indtryk af begrebet:

Et vigtigt sted også at gennemlæse er skats redegørelse i DETTE LINK

Og her andet superlink fra Frivillighed.dk 


Først kan jeg prøve at redegøre for, hvornår der i det hele taget kan være tale om en forening og ikke et selskab eller en virksomhed:

En foreninger består af en kreds af personer, der danner fælleskab og et formål, som ofte vil være af almennyttig og velgørende art. Det velgørende formål skal være klart specificeret


Foreningen vil ofte have en række af disse karakteristika:


Den fremstår som en selvstændig enhed som via et fællesskab søger et formål at fremme et fælles formål, og formålet vil ofte være et såkaldt ideelt formål. Det kunne være idræt, forsamlingshus, velgørende aktiviteter, støtteforeninger m.m.


Foreningen har afholdt en stiftende generalforsamling og har beslutte vedtægter, ligesom der er valgt en bestyrelse og/eller en ledelse. Der træffes også normalt beslutning om kontingentbetalingens størrelse.


På generalforsamlingen fremlægges også årsregnskabet og godkendes af forsamlingen i.h.t. vedtægterne.

Foreningens hæftelse er generelt adskilt fra personer/medlemmerne.


Endeligt skal der være en bestemmelse om foreningens opløsning, herunder hvad der skal ske, med foreningens formue, ved opløsning.Også dette punkt er det vigtigt at få korrekt på plads med juridisk hjælp - både af hensyn til lovkrav for foreningen og naturligvis skatteoverholdelse.


Indtægterne i en forening kommer ofte gennem medlemskontingenter og ofte i kombination med donationer eller erhvervsmæssige indtægter, til det besluttede formål, via drift.


Hvad kan så tale MOD noget er en forening?


Det vil i sagens natur rent faktisk være, når det som jeg nu har nævnt som værende FOR at der er tale om en forening, men et par typiske punkter, som vil tale MOD foreninger kunne være hvis:


Personerne bag foreningen hæfter personligt for foreningens gæld og forpligtelser

Få personer, eller en lille sluttet kreds af personer tegner foreningen og deler indtægterne mellem sig selv.
Foreningen er ikke åben og optager ikke medlemmer.
Baggrunden for foreningen beror på privatøkonomiske interesser i højere grad end på almennyttigt velgørende forhold.

SKATTE FRI ELLER SKATTEPLIGTIG FORENING


En forening kan være skattepligtig eller skattefri, alt efter dens formål og indkomsttype.

Det er også foreningens aktiviteter som afgør, om en forening skal registreres i Erhvervsstyrelsen og have CVR nummer som erhvervsdrivende


Pligt til at registrere en forening opstår, hvis foreningens aktiviteter i sig selv gør denne skattepligtig, eller hvis der skal afregnes A skatter, moms eller lønsum, eller endeligt hvis der er oplysningspligt over for skat ved. lønninger og honorarer. En forening, som har ansatte, er altid registreringspligtig og skal indberette løn m.m. og honorar til skat.


DEN SKATTEFRIE FORENING:


En forening vil være skattefri, hvis dens formål udelukkende er almennyttigt eller almen velgørende, eller hver den ingen form for erhvervsmæssig indkomst har.


Indkomster der alene stammer fra leverancer til medlemmerne, og herunder medlemmers kontingentbetaling, er ikke erhvervsmæssig indkomst.


En skattefri forening skal ikke indgive selvangivelse, men den har pligt til at udarbejde regnskab, uanset dette som nævnt, ikke skal indsendes til skat.


I praksis vil man dog skulle forvente, at hvis man som forening søger offentlig støtte, så vil man ofte blive mødt af krav om fremvisning af vedtægterne, de vedtagne tegningsregler (hvem må skrive under) og ofte også et krav om, at årsregnskabet bliver fuldt revideret af en godkendt/registreret revisor.


En skattefri forening kan trods den ingen forpligtelse måtte have, lade sig registrere frivilligt for at opnå et CVR nummer, f.eks. fordi det skal bruges i forbindelse med en bankkonto eller tilsvarende.

Hvad er så almennyttig eller alment velgørende forening?



For, at en forening vil blive regnet som almennyttig/almenvelgørende, så er det en betingelse, at foreningen helt enkelt anvender sine midler til støtte for en "større kreds af personer eller sammenslutninger".  Det betyder, at støtten skal være rettet mod personer eller grupper, som har vanskelige økonomiske formål eller formål som i befolkningens brede almindelige opfattelse kan anser for at være - nyttigt.

I visse fald kan en forening godt kombinere det at have erhvervsmæssigt indkomst og så være i gruppen af almennyttige foreninger. Det kræver, at den erhvervsmæssige indkomst, er helt tæt knyttet til det almene formål, og at hele indkomsten anvendes/hensættes til det almennyttige formål foreningen har som sin målsætning.


Man kan ikke være skattefri forening, hvis foreningens formål er varetagelse af politiske, økonomiske eller erhvervsmæssige interesser. Det falder udenfor begrebet - almennyttigt.


DEN SKATTEPLIGTIGE FORENING:


En forening der har erhvervsmæssig indkomst, er normalt skattepligtig. Det bliver den, når den fungerer som nærings- eller forretningsvirksomhed, ejendomsudlejning eller generelt beskæftiger sig med salg, service eller produktion.


Den skattepligtige forening skal registrere sig hos Erhvervsstyrelsen, hvor også alle ændringer løbende, eller foreningens ophør, skal registreres.


Den skattepligtige forening skal:


Selvangive resultat til skat. Registrering skal for foreninger, der som hovedregel har kalenderåret som regnskabsår, ske senest 6 mdr. efter årets udløb. Normalt vil første år løbe fra stiftelse til udløbet af kalenderåret, og derefter vil regnskabet følge kalenderåret. 


En forening kan dog godt søge om andet kalenderår, og der gælder så også en række særregler for evt. omlægning af kalenderår.


Foreningen skal opgøre indkomsten efter samme skatteregler som for selskaber. Der gælder en del sær regler, hvor hovedpunktet er, at det kun er den erhvervsmæssige indkomst, der er skattepligtig. 


Uden at dette skal anses for komplet, kan nævnes en række typiske indtægtsarter, som ikke hører med under erhvervsmæssig indkomst:



  • Renter og udbytter, der ikke vedrører virksomheden.
  • Kursgevinster ved salg af aktier og obligationer, der ikke vedrører virksomheden.
  • Gaver og tilskud.
  • Omsætning med medlemmer.
  • Medlemmernes eventuelle betaling af kontingent.

Foreninger har også mulighed for visse særlige fradrag:

  • Udlodninger til vedtægtsmæssige formål, der er almennyttige eller almenvelgørende.
  • Henlæggelser til senere udlodninger til almennyttige eller almenvelgørende formål. 
Det må tilrådes alle der vil drive en sådan forening, at tilknytte en revisor til 
afklaring af alle denne type spørgsmål.. 


SKAT opgør foreningens skattepligtige indkomst på grundlag af foreningens indkomst i indkomståret. Foreningen modtager to a-conto opkrævninger for skat, med forfald marts og november (som for selskaber) og årsopgørelse i november efter indkomståret (samme tidspunkt selskabsskat der ikke er a-conto betalt forfalder. I startåret, kan foreninger se bort fra a-conto opkrævningerne, hvis der ikke forventes en positiv skattepligtig indkomst for året.

Selskaber kan ændre a-conto betaling selv, foreninger skal rette henvendelse til skat for at at anmode om ændring.

Godkendelse til at modtage skattefri gaver:


Almennyttige foreninger kan godkendes til at modtage skattefri gaver (donationer til velgørenhed) efter en langt række særregler, som jeg ikke vil medtage i denne gennemgang.


.......................................................................................

Frivillighed.dk har lavet en god guide på nettet her

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 



Søg i denne blog